Sıkça Sorulan Sorular

İsminiz Devlet Hizmeti Yükümlülüğü Kurasına katılacaklar listesinde yayınlandıktan sonra ilan metninde belirtilen takvim çerçevesinde PBS üzerinden başvurunuzu kesinleştirmeniz gerekmektedir.

Sağlık mazereti için başvuruda bulunan kişi veya bakmakla yükümlü olduğu kişiye ait Bakanlığımız eğitim araştırma hastaneleri veya üniversite hastanelerinden son altı ay içerisinde alınmış sağlık kurulu raporunu ve dilekçesini görev yaptıkları kurumları vasıtasıyla gönderdiği takdirde komisyona alınacaktır.

Eş mazeretine başvuracak kişi, atama da istenen belgeleri ve dilekçesini görev yaptığı kurumu vasıtasıyla  gönderdiği takdirde değerlendirmeye alınacaktır.

Mazeret başvurunuzun sonucunu atama dairelerinden öğrenebilirsiniz.

Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğüne hitaben dilekçenizle birlikte başvurmanız halinde talebiniz değerlendirmeye alınacaktır. 

Kuralarla ilgili ilan metinleri, takvim ve  münhal kadrolar Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğünün internet adresinde bulunan aktif kuralar bölümünde yayınlanmaktadır. Başvurular elektronik ortamda Personel Bilgi Sistemi üzerinden yapılmaktadır. Kura başvurularının inceleme neticesinde uygun görülen başvurular Türkiye Noterler Birliğinin programı aracılığıyla noter ve katılımcılar huzurunda kura ile yerleştirilmektedir.

Kura Başvurusu kesinleştirildikten sonra tercihlerde bir değişiklik yapılamaz.

Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğünün https://yhgm.saglik.gov.tr internet adresinde bulunan aktif kuralar bölümünden takip edebilirsiniz.

Bakanlığımıza yapılacak kurumlar arası naklen atamalar kura ile yapılmakta olup, kura usul ve esasları Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğünün web adresinde ilan edilmektedir.

Unvan değişikliğine tabi kadrolar ancak  Bakanlığımız personeli olmanız durumunda açılacak sınava katılarak başarılı olmanız halinde mümkündür.

İstifa sonrası Bakanlığımıza açıktan atamalar 657 sayılı DMK nın 92. maddesinde belirtilen esaslara göre Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğünün internet sitesinde ilan edilmesi halinde başvurular internetten yapılmakta olup Noter huzurunda çekilen kura ile yerleştirmeler yapılmaktadır.

03/10/2011 tarihli ve 28073 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Özürlülerin Devlet Memurluğuna Alınma Şartları ile Yapılacak Merkezi Sınav ve Kura Usulü Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre Devlet Memurluğuna atanacak özürlülerin alımına ilişkin olarak iş ve işlemler Devlet Personel Başkanlığı tarafından yürütülmektedir.

3413 sayılı  Terörle Mücadele Kanunu gereği açıktan atamalar İçişleri Bakanlığının teklifi doğrultusunda yapılmakta olup müracaatların İçişleri Bakanlığına yapılması gerekmektedir.

31/07/2013 tarihli ve 28724 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 5. maddesinde “Sözleşmeli Erbaş ve Er olarak en az 7 hizmet yılını doldurarak ayrılanlardan talepte bulunanların bilgileri, hizmet süresi en fazla olandan başlamak üzere İçişleri veya Milli Savunma Bakanlıkları tarafından yılda 1 defa Şubat ayının son gününe kadar Devlet Personel Başkanlığına bildirilir.” hükmü gereğince taleplerin İçişleri veya Milli Savunma Bakanlıklarına yapılması gerekmektedir.

GİH, THS, AHS personelin  yer değişikliği talepleri belli bir döneme tabi olmayıp Bakanlığımız Taşra Teşkilatı Kadro Standart Yönergesinde belirtilen standartlara göre boş münhal olması durumunda değerlendirilmektedir.

Unvan değişikliğine tabi kadrolara atanma Bakanlığımız Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavı ile yapılmaktadır.

Bilindiği üzere Mahkeme kararları 2577 sayılı İYUK’un 28 inci maddesi çerçevesinde idareye tebliğ tarihinden itibaren 30 günlük süre içinde uygulanmaktadır.

Mahkeme kararlarının uygulanma şekli; Mahkemelerin verdikleri kararlar gerekçe ve hüküm fıkraları birlikte değerlendirilerek işlem tesis edilmektedir. Bu bağlamda her mahkeme kararının ifa şekli farklı nitelikler taşıyabilmektedir.

Mahkeme kararları Bakanlığımız Hukuk Müşavirliğine tebliğ edilmekte olup; bu tarih Bakanlığımıza tebliğ tarihinin başlangıcı sayılmaktadır. Bakanlığımızın karar uygulama noktasında görevi tebligattan sonra başlamaktadır.

Davacılar tarafından her karar farklı değerlendirilerek yorumlanmakta olup mahkeme kararları mevzuat usul çerçevesinde işlem tesis edilerek uygulanmaktadır.

Genel Müdürlüğümüze gönderilen öğrenim belgeleri Bakanlığımıza intikal etmesine, S.S.K veya BAĞ-KUR’lu olarak geçen hizmetlere ait belgelerin tescil ve sicil işlemlerinin tamamlanmasına müteakiben bir ay içerisinde işlemleri yapılmaktadır.

2012/35 sayılı Taşra Teşkilatı Konut Tahsis Genelgesi doğrultusunda işlem yapılmaktadır.

İl Sağlık Müdürlükleri ve bağlı hastanelerde bulunan sosyal tesislerin genel bilgileri, mali durumuna ilişkin bilgileri, kapasite kullanım durumunu, varlık ve yükümlülükleri vb. bilgiler Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğüne gönderilecektir.

Kaplıca hakkındaki sorular için Yalova Termal Kaplıcaları İşletmesi İdaresinin web sayfasından bilgi alınabilir ve her yıl ocak ayında oda ücretleri güncellenmektedir.

2012/35 sayılı Taşra Teşkilatı Konut Tahsis Genelgesi doğrultusunda İl Sağlık Müdürlüklerince işlem yapılmaktadır. İl Sağlık Müdürlüğünde yeterli ödeneğin bulunmaması durumunda Genel Müdürlüğümüz “İhtiyaç Tespit ve Değerlendirme Komisyonu” tarafından değerlendirilerek uygun görülmesi halinde Strateji Geliştirme Başkanlığına gönderilmektedir.

14.09.1991 tarih ve 91/2268 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Memurlara Yapılacak Giyecek Yardımı Yönetmeliğinin “Giyecek Yardımından Yararlanacak Olanlar” başlıklı konunun 3.maddesinde belirtilen aynı yönetmeliğin 2.maddesi ile “Giyecek Yardımının Verilmesinde Uyulacak Esaslar” başlıklı konunun 9., 11., 13. maddeleri ile Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan 22.02.2013 tarih ve 2043 sayılı “Giyecek Yardımı Yönetmeliğinin Uygulanması” hakkındaki genel yazısının eki “EK-3Ek-1 ve Ek-2 listeleri (ekli liste) doğrultusunda ve Strateji Geliştirme Başkanlığı’ndan alınan 02.10.2013 tarih 4941 sayılı ekteki görüş yazısına istinaden işlem yapılması mütalaa edilmektedir.

Eğitim vermekle görevlendirilen personelin eğitim ücretinin kurumunuzun genel bütçesi yeterli ise bütçenizdeki ilgili harcama kaleminden, ödenek yeterli değil ise Strateji Geliştirme Başkanlığından harcamanın yapılacağına dair onay alındıktan sonra döner sermaye bütçenizden ödenebileceği, toplantıya katılacak personelin görevli izinli sayılıp sayılmayacağı hususunda ise; Mülga Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğünün 20.07.2004 tarih ve 12476 sayılı (2004/97) ekteki “Kongre” konulu genelgeye istinaden işlem  yapılması gerektiği mütalaa edilmektedir.

20 Aralık 1994 tarih ve 22147 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Sağlık Bakanlığına Bağlı Her Derecedeki Eğitim ve Öğretim Kurumları ile Hizmet İçi Eğitim Kurs ve Seminerlerde Ücretle Okutulacak Ders Saatlerinin Sayısı, Ders Görevi Alacakların Nitelikleri ve Diğer Hususlara Dair Esasların” Hizmetiçi Eğitim, Kurs ve Seminerlerde görevlendirileceklerin Nitelikleri ve Ödenecek Ders Ücretleri başlıklı 7.maddesi (a) bendi ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 89. ,176. maddeleri doğrultusunda ve Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nden alınan 27.02.2013 tarih 7338 sayılı ekteki görüş  yazısına istinaden işlem yapılması gerektiği mütalaa edilmiştir.

6245 sayılı Harcırah Kanununun sürekli görev yolluğu verilmesini gerektiren halleri belirten 10. maddesinin 5335 sayılı bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile değiştirilmeden önceki (1) numaralı bendi, aynı kanunun 57. 14. ve 42. maddeleri ile 37 seri nolu Harcırah Kanunu Genel Tebliğinin 1. maddesinin (a) bendi hükümleri doğrultusunda ayrıca; Strateji Geliştirme Başkanlığından alınan 08.10.2013 tarih ve 2957 sayılı yazı ekindeki Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü’nün 23.03.2009 tarih ve 3463 sayılı görüş yazısı ile 24.06.2005 tarih ve 12302 sayılı görüş  yazısı doğrultusunda işlem yapılması gerektiği mütalaa edilmiştir.(Ekli görüş yazısı)

6245 sayılı Harcırah Kanununun “Muvakkat vazife harcırahı “(Yol masrafı ve yevmiye)” başlıklı 14.maddesi,  3. maddesinin (g) ve (h) bentleri,  aynı Kanunun “Memuriyet mahaller içinde yol masrafı ”başlıklı 28. maddesi ve 39. madde doğrultusunda, ayrıca; Strateji Geliştirme Başkanlığı’ndan alınan 08.07.2013 tarih ve 2067 sayılı yazı ekindeki İstanbul Valiliği’nin konu hakkında 08.03.2013 tarih 14551 sayılı yazılarında belirttikleri Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü’nün 21.09.2010 tarih 13660 sayılı görüş yazısına istinaden işlem yapılması gerektiği mütalaa  edilmiştir.(Ekli görüş yazısı)

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 926 sayılı TSK Personel Kanunu, 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu, 2914 sayılı Yüksek Öğretim Kanunu, 5434 sayılı T.C Emekli Sandığı Kanunu ile bazı Kanun ve KHK ‘ler de Değişiklik Yapılması Hakkındaki KHK’nın 2. maddesi, Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviyesinin Tespitine Dair Esas Ve Usuller Hakkında Yönetmeliğin 1. ,2. , 9. ve 11. maddeleri, KPDS klavuzunun Genel Bilgiler Temel İlke ve Kurallar başlıklı birinci bölümün 1., 10. maddeleri ile  ÜDS klavuzunun Genel Bilgiler  Temel İlke ve Kurallar başlıklı birinci bölümünün 1. maddesi doğrultusunda, Ayrıca; Hukuk Müşavirliği’nden alınan 09.09.2013 20035 sayılı ekteki görüş yazısına istinaden  işlem yapılması gerektiği mütalaa edilmiştir.

5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nun Geçici 2. maddesi, 6245 Sayılı Harcırah kanunun 3. maddesinin (g) ve (h) bendi, aynı Kanunun 14. maddesi doğrultusunda ayrıca; Hukuk Müşavirliği’nden alınan 09.09.2013 tarih ve 20036 sayılı ekteki görüş yazısına istinaden işlem yapılması gerektiği mütalaa edilmiştir.

Geçici olarak görevlendirilen personele 6245 sayılı Harcırah Kanunu’nun 42. maddesinde belirtilen sınırlamalar da dikkate alınarak makam onayında belirtilen geçici görevlendirme süresi üzerinden geçici görev harcırahı ödenmesi ayrıca; Strateji Geliştirme Başkanlığı’ndan alınan 12.09.2013 tarih ve 2709 sayılı ekteki görüş yazısına istinaden işlem yapılması gerektiği mütalaa edilmektedir

6245 sayılı Harcırah Kanunu’nun 5. ve 59. maddeleri ile 9. maddenin (b) bendi, 10. maddenin (1) bendi doğrultusunda, ayrıca; Strateji Geliştirme Başkanlığı’ndan alınan 13.06.2013 tarih 1882 sayılı ekteki görüş yazısına istinaden işlem yapılması gerektiği mütalaa edilmektedir.

Bakanlığımız Strateji Geliştirme Başkanlığı’ndan alınan ekli 7269 sayılı yazıları istinaden 01.1.4 Sosyal Haklar Ekonomik Kodundan ödemelerin yapılması gerektiği mütalaa edilmektedir.

Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğünün ekli 02.03.2011 tarih ve 2550 sayılı genelgeleri gereğince işlem yapılması gerekmektedir.

Gerek kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce kurumunuzda 5434 sayılı kanuna tabi göreve başlayanlar ile gerekse (  5510 sayılı ) kanunun yürürlüğünden sonra kurumunuzda göreve başlamış olmakla birlikte daha önce 5434 sayılı kanuna tabi hizmeti bulunanlar (Yedek subaylık, Vekillik Hizmeti ya da 5434 sayılı kanuna  tabi göreve başlayan ancak adına emeklilik keseneği ve kurum karşılığı kesilmeden görevinden ayrılanlar ) hakkında 5434 sayılı kanun hükümlerine göre işlem yapılacağı Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Sigortalı Tescil ve Hizmet Daire Başkanlığınca mütalaa edilmektedir.

Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğünün ekli 28.06.2012 tarihli ve 7269 sayılı yazıları doğrultusunda işlem yapılması gerekmektedir.

İdare Mahkemesi kararları kişiye mahsus olduğundan dolayı sadece adı geçen kişiyi bağlamakta olup diğer personel hakkındaki işlemlerde emsal teşkil etmez.

Ekli 663 Sayılı KHK’nın geçici 4.maddesi ve geçici 5.maddesi hükümleri doğrultusunda işlem teşkil edilmesi gerekmektedir.

Genel Müdürlüğümüz tarafından İl Sağlık Müdürlüklerine sadece genel bütçe ödeneklerinden; Personel Giderleri, Sosyal Güvenlik Kurumuna Devlet Primi Giderleri, Yolluklar ve Yemek Ödeneği gönderilmektedir. Genel bütçeden ödenek gönderilen tertipler aşağıdaki tabloda ayrıntılı olarak belirtilmiştir.

TERTİP

AÇIKLAMA

Kurumsal

Fonksiyonel

Finansal

Ekonomik

 

Personel Giderleri (Maaşlar)

15.01.00.62

07.4.0.00

1

01.1

Memurlar

15.01.00.62

07.4.0.00

1

01.2

Sözleşmeli Personel

15.01.00.62

07.4.0.00

1

01.3

İşçiler

15.01.00.62

07.4.0.00

1

01.4

Geçici Personel

Sosyal Güvenlik Kurumlarına Devlet Primi Giderleri

15.01.00.62

07.4.0.00

1

02.1

Memurlar

15.01.00.62

07.4.0.00

1

02.2

Sözleşmeli Personel

15.01.00.62

07.4.0.00

1

02.3

İşçiler

15.01.00.62

07.4.0.00

1

02.4

Geçici Personel

Yolluklar

15.01.00.62

07.4.0.00

1

03.3

Geçici Görev Yolluğu

15.01.00.62

07.4.0.22

1

03.3

Sürekli Görev Yolluğu

Yemek Ödeneği

15.01.00.04

07.4.0.00

1

05.3

Memurların Öğle Yemeğine Yardım

 

 

İl Sağlık Müdürlüğü personelinin sürekli görev yolluğu ödemeleri 15.01.00.62-07.4.0.22-1-03.3 yolluklar tertibinden yapılmalıdır. Bu ödemelerde sıklıkla geçici görev yolluğu tertiplerinin kullanıldığı görülmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken husus; Geçici Görev Yolluğunun fonksiyonel kodu 07.4.0.00 iken, Sürekli Görev Yolluğunun fonksiyonel kodu 07.4.0.22 dir. Ayrıca Sürekli Görev Yolluğu ödemeleri, ilgili tertipte yeterli ödenek olmasa bile ödenek üstü harcama ile yapılabilmektedir.

Hayır. Genel Müdürlüğümüz tarafından sadece genel bütçe kapsamındaki ödenekler gönderilmektedir. Döner sermaye ödenekleri Strateji Geliştirme Başkanlığı tarafından gönderilmektedir.

Genel Müdürlüğümüzün yetkisinde olmayan bir ödenek Genel Müdürlüğümüzden talep edildiğinde, talebiniz öncelikle Genel Müdürlüğümüze ulaşır; Genel Müdürlüğümüz talebi inceledikten sonra yetkili Genel Müdürlük veya Başkanlığa üst yazı ile iletir. Dolayısıyla talebiniz daha geç sürede sonuçlandırılır. Bu durum hizmetlerin aksamasına,  mağduriyetlere ve ekstra yazışmalara sebep olur. Tüm bu olumsuzluklara sebebiyet verilmemesi açısından, taleplerinizi yetkili Genel Müdürlük ya da Başkanlıktan yapmanız önem arz etmektedir.

İlgili teknik birimden rapor alınmasını sağlayarak, onarılması gerekiyorsa İdari İşler Daire Başkanlığına üst yazı yazarak onarılmasını sağlamak, değiştirilmesini sağlamak içinse Taşınır Kayıt Kontrol Biriminden taşınır istek belgesiyle malzemenin depoda olmadığı sağlandıktan sonra üst yazıya istek belgesi eklenerek İdari İşler Başkanlığına malzemenin temini için işlem başlatılması gerekmektedir.

İlgili teknik birimden alacağınız sağlam raporu ile Taşınır Kayıt Kontrol Birimine malzemeleri iade ederek zimmet düşümü yapılmalıdır.

Kullanılmak üzere kendilerine taşınır teslim edilen kamu görevlilerinin ayrılış nedeniyle iade etmedikleri zimmetler nedeniyle oluşacak kamu zararı, değer tespit komisyonu tarafından tespit edilerek rayiç bedel üzerinden ilgili mevzuat hükümleri uygulanmak suretiyle tahsil edilir.